През 2024 г. акцент в комуникационната стратегия на политиката по БДП са инициативите за опазване живота и здравето на децата на пътя.

Насочването на усилията към тях при мерките за безопасност е от решаващо значение за гарантиране на БДП за бъдещото поколение. Децата са коректив на своите родители и близки. Те имат силата и мъдростта да коригират и напътстват по-големите, особено когато имат необходимите знания да го направят. Затова е важно децата да знаят, разбират, помнят и прилагат правилата за поведение при придвижване.
Представяме Ви линк към илюстрована книжка за оцветяване с образователно съдържание, подходяща както за най-малките в детските градини, така и за по-големите деца. Книжката е достъпна безплатно за сваляне от интернет страницата на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата": https://www.sars.gov.bg/obuchenie/.

Предоставяме Ви и образователно видео, което да насочи вниманието на родителите върху личния пример и как да учат децата да пресичат безопасно – достъпно на страницата на ДАБДП, в социалните мрежи и на https://www.youtube.com/watch?v=-MiywWMHXcY.

Посланията са: пешеходната пътека е мястото за пресичане, но то не е безопасно, защото децата и всички пешеходци са уязвими участници в движението; от ранна възраст най-малките трябва да знаят и помнят, че винаги преди да пресекат, трябва да спрат и внимателно да огледат пътнотранспортната обстановка; важно е да бъде направен зрителен контакт с водача на превозното средство, да се уверят, че ги е видял и да изчакат да спре.

Представяме Ви и информационен бюлетин на ДАБДП, посветен на децата, достъпен на https://www.sars.gov.bg/za-potrebitelya/buletin/, и още много други полезни съвети, посместени на https://www.sars.gov.bg/polezna-informacia/.

­